Utvikling av DIN bedrift - episode 3: Verktøy for nye idéer

Stadig oftere står vi overfor et problem som vi må tenke nytt og kreativt rundt for å løse. Alt er i konstant endring og tempoet skrus bare opp. Vi trenger måter å jobbe med utvikling på for å holde oss både aktuelle og attraktive, og vi må tenke nytt oftere enn ved den årlige strategisamlingen.

Her kommer tips til metoder og verktøy du kan ta i bruk for å samarbeide med andre om å finne de beste idéene for det neste steget dere skal ta, og gå fra problem til løsning. Da blir vegen kort til handling.

 
 

Start med det du vil løse

Det finnes like mange metoder å finne frem til idéer på som det er snøfnugg i en snømann. Men før du gir deg ut på jakten på idéene er det viktig å bestemme problemet du vil ta tak i.

Formuler problemet ved å begynne med «Hvordan kan vi ...». Jo mer spisset problemet er, jo enklere er det å gå fra idé til handling i etterkant:

  • Hvordan kan vi redusere utslipp fra transporten av produkter fra hovedkontoret?

  • Hvordan kan vi gjøre det enklere å bestille mat og drikke fra restauranten vår?

  • Hvordan kan vi gjøre oss mer attraktive og tiltrekke nye ansatte?

Kanskje skal du i gang med en prosess for å finne idéer som løser større, strategiske utfordringer:

  • Hvordan kan vi bli best på bærekraft i vår sektor?

  • Hvordan kan vi vinne flere anbud?

  • Hvordan kan vi bidra til et mer attraktivt lokalsamfunn?

Jakten på idéen

Ingen bedrift alene kan se alle mulige løsninger på et problem.

Når du skal finne frem til de aller beste løsningene på utfordringen du har valgt, gjelder det altså å få med seg flere enn ledergruppa rundt bordet. Klarer du i tillegg til interne ressurser å fylle bordet med leverandører, kunder, samarbeidspartnere, kommunen og forskere, har du oppskriften på en svært spennende prosess som kan gjøre at du ser både problem og løsninger i et helt annet lys. Slike prosesser har vi fasilitert gjennom programmet “Grønne forretningsmodeller” i 2021 og 2022. Dersom du ønsker bistand til en individuell prosess kan du ta kontakt med prosjektleder.

En prosess hvor du skal lete etter idéer går gjennom tre faser:  

  1. Idégenerering

  2. Utvikling og testing

  3. Evaluering og utvelgelse

Selv om det å generere idéer er kreativt arbeid, er det nyttig å gjøre det innenfor en struktur og rammer.

Her finner du malverket til hvordan du kan bruke «Brainwriting pool» som metode for å grave frem idéer i samarbeid med andre.

Mange synes det er enklere å jobbe med penn og papir i slike prosesser, men det finnes også mange gode digitale verktøy du kan ta i bruk. Her er det bare å google for alternativer. Miro er en av platformene som tilbyr en gratis versjon med mange maler og muligheter, hvor dere kan jobbe sammen i et digitalt lerret når som helst og hvor som helst.

Her finner du flere eksempler på måter å jobbe med idégenerering på:

«You can’t pick the winners
without investing in the loosers»

De færreste treffer blink på første forsøk når de leter etter den neste store idéen. Store bedrifter som Apple og Google beregner at 10% av idéene de får blir til et prosjekt, og enda færre blir «vinnere» som tas ut i virksomheten.

Alex Osterwalder sa under en presentasjon på Oslo Business Forum i 2021 at «you can’t pick the winners without investing in the loosers», og fortalte om Bosch sitt akseleratorprogram. Bosch jobber kontinuerlig med å få opp idéer, og med å drepe dem systematisk. Av 100 idéer skal man kutte 70 ved første runde, og investere litt mer tid i å utforske de siste 30, før en ny kuttrunde. Slik fortsetter de innsnevringen til de sitter igjen med en til to idéer som det investeres i og satses på over en lengre periode.

Og her nytter det ikke å sette andre til jobben. Osterwalder dro frem at toppledere i store internasjonale virksomheter bruker 20-40% av tiden sin på innovasjon for å sikre at ting skjer. Det er langt fra Silicone Valley til Gudbrandsdalen-Valley, men likevel noe vi bør inspireres av.

Vi trenger flere idéer.

Mange flere.

Og vi må tørre å investere i flere idéer for å finne frem til det som kan bli noe virkelig stort og som gjør oss rustet til å møte de store utfordringene vi står overfor.

Forrige
Forrige

Utvikling av DIN bedrift - episode 4: Kom i gang med utvikling

Neste
Neste

Utvikling av DIN bedrift - episode 2: Bærekraft som utgangspunkt