Sammen skaper vi Den smarte, grønne dalen

Et Krafttak for Gudbrandsdalen

I 2019 tok energiselskapene i Gudbrandsdalen initiativ til et forprosjekt som skulle bidra til å sette Gudbrandsdalen på kartet som en «smart, grønn dal».

Forprosjektet gav en indikasjon på hva det er størst behov for i Gudbrandsdalen og hvilke tiltak som vil gi størst effekt for å realisere mer bærekraftig innovasjon og vekst i regionen. Se rapporten av Tommy Rudihagen her. Hovedprosjektet fra 2020-2023 tok tak i utfordringene og mulighetene som ble synlige i analysen.

I hovedprosjektet var Gudbrandsdal Energi Holding, Eidefoss, Skjåk Energi, Sparebank 1 Gudbrandsdal og Sparebank 1 Lom og Skjåk eiere, med Skåppå som prosjektleder. Prosjektet har hele vegen vært en felles satsning mellom privat og offentlig sektor med mål om å skape nye grønne og smarte arbeidsplasser.

Prosjektet har hatt mottatt støtte fra Innlandet Fylkeskommune, som også har vært en avgjørende samarbeidspartner som har fulgt prosjektet tett hele vegen.

Alle kommunene i Gudbrandsdalen har også bidratt aktivt inn i Krafttak. Som viktig motor for endring, innkjøp og ikke minst premissgiver, er det nødvendig med et godt mellom det offentlige og private slik at Gudbrandsdalen får en posisjon regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

Tre år med Krafttak for grønn vekst

Her kan du lese om hva prosjektet har lyktes med og har bidratt til. Du kan åpne rapporten i et eget vindu ved å trykke her.

Smart spesialisering

NN_Næringsboble.png
 

Krafttak for grønn vekst har tatt utgangspunkt i metoden «Smart Spesialisering». Det er en stedsbasert utviklingsstrategi som utnytter regionens fortrinn. Ved å benytte den kompetansen regionen allerede er sterk på kan vi øke den bærekraftige innovasjonen, gjennom et styrket samarbeid mellom næringslivet, FoU-instutisjoner og det offentlige.

Hva er smart spesialisering (Regjeringen.no)

Åge Mariusen - Smart spesialisering i Gudbrandsdalen

Fra idé til virkelighet

Krafttak for grønn vekst har utfordret tradisjonelle utviklingsmetoder. Med smart spesialisering som metode har vi koblet aktører som sammen kan oppdage muligheter for bærekraftige innovasjoner i Gudbrandsdalen.

Kreativ idégenerering, arbeidsverksteder og møteplasser i verdikjeden til utvalgte bransjer.

En pådriver for oppfølging og konkretisering av ideer – og raskest mulig reise fra idé til realisert prosjekt.

Kobling til prosesser som bidrar til bærekraftig omstilling, vekst og utvikling i næringslivet,

Støttefunksjoner fra idé til virkelighet.

Prosjektet har hatt som ambisjon å:

  • bidra til at flere løsninger og prosjekter med fokus på bærekraft prioriteres – og lykkes

  • skape kultur for samarbeid, utvikling og innovasjon

  • skape nye, framtidsrettede prosjekter og kompetansearbeidsplasser

  • gjøre Lillehammer og Gudbrandsdalen mer attraktivt å bo og leve i

Dette arbeidet har vært gjennomført i fire arbeidspakker over tre år:

Døråpner for ung kompetanse  

  • Initiere samarbeid på tvers av næringer og sektorer i Gudbrandsdalen som søker å gjøre regionen mer attraktiv for innbyggere og tilflyttere  

  • En database med kontaktpersoner fra hver av næringssatsingene for Krafttak som kan fungere som døråpnere og mentorer for tilflyttere  

  • Stimulere til økt tilgang på traineestillinger, internship og lærlingplasser i regionen

      

Kommunikasjon og markedsføring  

  • Stimulere til åtte oppslag/innslag i media per år  

  • Dele kunnskap og erfaringer fra Krafttak gjennom prosjektets nettsider 

  • Dele kunnskap om konkrete utvikling- og innovasjonsverktøy  

  • Konferansen «Den smarte, grønne dalen» gjennomføres hvert år

Innovasjonssprint og utviklingsprosjekt

  • 4 idéverksteder per år, minst ett i hver av næringssatsingene for Krafttak

  • Generere 4 idéer i snitt per verksted 

  • Bygge kompetansepartnere innen hver av næringssatsingene for Krafttak 

  • Produsere dokumentert kunnskapsbasert innsikt

Utviklingsfond  

  • Stiftet Varde Investeringslaug og ansatt daglig leder og forvalter, som skal investere over 60 millioner kroner i bedrifter i Gudbrandsdalen i årene som kommer

  • Gjennomføre kompetanseheving for næringsliv i regionen knyttet til investorer og investeringer i lokalt næringsliv  

  • Klargjøre prosesser og strukturer for en langsiktig satsning  

  • Gjennomføre den første investeringen  

Innovasjonssprint som alternativ vei til mål

Krafttaks innovasjonssprint har vært en del av kjerneaktiviteten i prosjektet. Den baserer seg på teorien om at utfordringene vi står ovenfor må løses i nye typer samarbeid og på nye måter. Regionen har også få gründere, og det er derfor viktig at innovasjon også skjer ut fra det etablerte næringslivet.

Krafttaks innovasjonssprint handlet om å skape idéer i etablert næringsliv, sette et eierskap som eier idéen og stifter et selskap som de investerer i sammen, og at det ansettes en gründer for å ta tak i den ny-etablerte virksomheten. Erfaringene etter tre år i prosjektet er at dette fordrer svært modne partnere som er klare for å samarbeide på dette nivået, men at det er en måte å jobbe på som fungerer i de rette konstellasjonene.

Tilgang på risikokapital

Lillehammer og Gudbrandsdalen er en relativt kapitalfattig region, og dette kan svekke mulighetene for å hente kapital til prosjekt og selskaper som ønsker å satse innen nye, grønne verdikjeder eller på vekst i og fra Gudbrandsdalen. Krafttak ønsket å bidra til å styrke tilgangen på risikokapital i egenregion.

Sommeren 2022 ble derfor Varde Investeringslaug stiftet av Krafttak-eierne Gudbrandsdal Energi Holding, Skjåk Energi, Eidefoss, SpareBank 1 Gudbrandsdal og SpareBank 1 Lom og Skjåk. Investeringsfondet skal satse 60 millioner kroner på bedrifter i Gudbrandsdalen.

Les mer om Varde Investeringslaug her.

Neste generasjon i Gudbrandsdalen

Krafttak ønsker å bidra til et styrket fokus på å bygge kompetanse, erfaring og nettverk i regionen. Nye innovative prosjekter og arbeidsplasser vil gjøre regionen attraktiv og relevant for både tilflyttere og for de som allerede bor og studerer i regionen. Dette må jobbes systematisk med over tid, og i nært samarbeid med næringslivet og det offentlige.

Blant annet har Krafttak bidratt til synlighet for nettverket Young professionals i Lillehammer og Gudbrandsdalen, gjennomført et eget styrekompetansekurs og løftet unge stemmer inn på dalens møteplasser.

Sammen skaper vi Den Smarte Grønne Dalen

Med økt aktivitetsnivå og nye, grønne innovasjonsprosjekter har Krafttak ønsket å bidra til en kultur hvor terskelen senkes for å prøve og feile i nye idéløp, og å prøve på nytt igjen. Ikke alle idéer vil kunne realiseres, men med godt samarbeid mellom bedrifter, verdikjeder og virkemiddelapparat blir det et bedre grunnlag for at flere skal lykkes. Da hovedprosjektet ble avsluttet begynte effektene av prosjektet for alvor å synes, og prosjekteierne tror regionen vil høste resultater av Krafttaket i mange år fremover.