Utvikling av DIN bedrift - episode 2: Bærekraft som utgangspunkt

 
 

Aldri mer grønnvasking

Det er viktigere enn noen gang å jobbe reelt med bærekraft. Fremover vil bedrifter som jobber godt med bærekraft og som rapporterer på hvordan de jobber med det, få bedre betingelser i bankene og ikke minst få konkurransefortrinn i markedet. Det gjelder både klima og miljø, samfunn og økonomi, og hvordan man jobber opp mot FNs bærekraftsmål.

Her kan du se en oppsummering hos Finans Norge om hvilke klimatiltak de ulike bankene har satt som mål for årene fremover.

Dette er bare starten.

Ny rapportering får konsekvens for alle 

EUs taksonomi vil i starten få størst konsekvenser for store og børsnoterte selskap. Målet med taksonomien er å styre pengestrømmene i retning av bedrifter og aktiviteter som er definert som bærekraftige.

Store selskap må nå rapportere på miljødata fra hele verdikjeden sin, og det betyr at man som liten bedrift ikke «slipper unna».

Etterspørselen av miljødata vil forplante seg ut til alle som leverer til de store aktørene. Les mer om dette i debattinnlegget fra Geelmuyden Kiese 9. mars 2022 i Finansavisen.

BDO Norge la i april ut sine tips til små og mellomstore bedrifter for hvordan de skal forholde seg til taksonomien:

1)     Sjekk om du jobber nært opp mot grenser for rapporteringsplikt, for å se om du kan forvente å bli rapporteringsplitkig i nær fremtid.

2)     Bruk nettverket rundt deg for å lære mer om EU-taksonomi og rapportering, og sjekk om du faller innunder «tekniske screeningkriterier».

3)     Utpek en ressurs som setter seg inn i taksonomien og jobb med dette internt.


What’s in it for me 

Fokuset på bærekraft er ikke bare «pisk», det ligger også saftige «gulrøtter» her.

Når vi vet at finansmarkedet og de store bedriftene vris mot bærekraftige investeringer og innkjøp, betyr det også lønnsomhet for små bedrifter som klarer å levere på kravene. I dag er det en investering, men på sikt gir det konkurransefortrinn og økt fortjeneste.

PWC har gjennom «Bærekraft 100» sett på hvordan de 100 største selskapene i Norge jobber med bærekraft gjennom seks år. I 2019 rapporten ble det synlig at både driftsmargin og avkastning er høyere hos selskap med tydelige bærekraftsprioriteringer allerede etter 5 år, enn de som ikke har tydelige prioriteringer (se side 22). Det krever en investering i både tid og penger, men på sikt gir det nye fortrinn.

Det er ikke bare bra for økonomien og miljøet å tenke på bærekraft, men også for å både holde på og tiltrekke seg unge ansatte.

Bærekraft handler også om hvordan virksomheter tilrettelegger for de ansatte. Unge vil ha en meningsfylt jobb hvor de har mulighet for å utvikle seg og hvor det er godt miljø. De forventer også mangfold, likestilling og fleksibilitet – i tillegg til at bedriften tar vare på miljøet.

Å være spesifikk i hvordan man jobber med bærekraft kan altså virke veldig positivt på unge kandidater. Vil du lære mer om dette kan du laste ned Young Professional Attracition Index (YPAI).

Hvordan starte?

Det finnes veldig mange måter å starte opp arbeidet med å bli litt bedre enn du var i går, men det er ingen fasit på hva som er rett for deg.

En god start kan være å jobbe strategisk rundt FNs bærekraftsmål. Gjerne i et samarbeid mellom både ansatte, ledelse, styre og eiere.

Hvilke bærekraftsmål fokuserer din bedrift på? Hvordan kan du knytte strategi og handlinger opp mot disse?

  • MENT designer, utvikler og produserer porselen- og keramikkprodukter, men ser at de også er en del av utfordringen med at det lages nye produkter for et behov som egentlig er dekket. De har tatt beviste valg i utviklingen av virksomheten, og deler raust av sine betraktninger om bærekraftig produksjon på egne nettsider: https://ment.no/baerekraftig-produksjon/

  • Birken sier de «låner fjellet» for sine arrangement. Og når man låner noe, skal man levere det tilbake slik det var. Birken har derfor kjørt en omfattende prosess hvor de både har sett på bærekraftsmål og områder de vil fokusere ekstra på. Og ikke minst, de deler alt på sine nettsider til inspirasjon for både deltakere og partnere: https://birkebeiner.no/no/om-oss/ren-kjaerlighet-til-birken

Et klimaregnskap er en veldig god måte å konkretisere hva bærekraft skal være for din bedrift. I klimaregnskapet kartlegger du utslipp fra bedriften. Når du vet hvor du står i dag kan du starte jobben med å finne ut hvor du skal og hvordan du skal komme deg dit. Det kan være nyttig å se til og prate med andre for å se hvordan de jobber med klimaregnskap:

Det finnes mange aktører som kan bistå i å komme i gang med klimaregnskap om du ikke skal gjøre det selv. Hvis du ønsker Miljøfyrtårn sertifisering er klimaregnskap en av tingene som automatisk følger med.

Du kan også finne nye forretningsmuligheter ved å løse bærekraftsutfordringer for andre, eller ved å se på om restproduktene dine kan bli noe nytt og verdifullt:

Lytt, les og lær mer

Forrige
Forrige

Utvikling av DIN bedrift - episode 3: Verktøy for nye idéer

Neste
Neste

Utvikling av DIN bedrift - episode 1: Hvorfor er det så viktig?