Leder an med grønn utvikling

I høst har fem helt ulike aktører jobbet med hvordan de kan drive mer bærekraftig enn i dag. De spisset problemstillingene sine og kunne under NEON konferansen sette seg til bords i et kreativt arbeidsverksted med håndplukkede bedrifter, offentlige aktører og forskere for å se på hva som skal til for å lykkes.

Helt unik tilgang på kompetanse

Gjennom programmet har de fem aktørene fått delta i arbeidsverksteder med prosjektleder fra Krafttak og Skåppå og håndplukkede forskere fra Høgskolen i Lillehammer. Her fikk de snakke om utfordringene de ser komme, og reflekterte sammen rundt hva som er det viktigste å ta tak i og ikke minst hvor de største mulighetene ligger.

Til NEON konferansen ble problemstillingen spisset og enda mer kompetanse koblet på. På hvert bord var både det skapende næringslivet, det forskende akademia og det støttende offentlige virkemiddelapparat tilstede. Aktører som ikke ofte nok sitter ved samme bord for å se på utfordringer og muligheter sammen.

Næringsminister Jan Christian Vestre hadde sendt en hilsen til forsamlingen og mente at det er nettopp dette vi i Norge trenger mer av fremover om vi skal klare å løse de virkelig store utfordringene.

Dagsaktuelle problemstillinger

Problemstillingene bedriftene kom frem til er ikke bare en utfordring i vår region. Dette er utfordringer som er like aktuelle og interessante nasjonalt som internasjonalt.

Og selv om de er fra forskjellige næringer står de alle overfor vår tids største utfordring: hvordan kan vi skape og gripe tak i forretningsmuligheter på en slik måte at vi ikke svekker mulighetene for kommende generasjoner? Da må vi hensyn til både natur, samfunn og økonomi.

Alpinco
Hvordan kan Alpinco utvikle et konspet som kombinerer eie og leie for fritidsboliger, som minimerer inngrep, areal- og energibruk og tilrettelegger for fellesaktiviteter og tilbud som gjør at flere blir lengre?

Skriverform
Hva kreves for at Skriverform kan produsere former for bruk av resirkulert plast?

Vinstra Motorsportarena
Hvordan kan Vinstra Motorsportarena bli den ledende testarenaen for utvikling av miljøvennlige anleggsmaskiner og produksjonsmåter?

Luncon Holding
Hvordan kan Luncon Holding og samarbeidspartnere øke gjenbruken av steinmaterialer i bygg og anleggsbransjen?

VR Dovre
Hvordan kan VR Dovre utvikle en reiselivsopplevelse som øker verdiskapingen og formidler kunnskap?

Vegen videre

Etter to intense timer med jobb hadde alle grupper fått nye tanker med seg videre til hvordan de kan gripe an sine utfordringer. Det som kom frem ga ny retning for arbeidet, konkretisering og utvikling av opprinnelig idé, forretningsmulighet og innsikt i nye partnerskap. Det vil være potensiale for både forskningsprosjekter, samarbeidsprosjekter, og konkrete forretningsområder.

Bedriftene må nå sette kursen og tempoet. De har både vilje og evne til å ta sine konsepter fra idé til virkelighet - og nå har de muligheten. Både Krafttak, Høgskolen og Skåppå følger selvfølgelig med videre der det er naturlig, og vil etterhvert dele hva de fem aktørene får til.

Klikk for å se flere bilder.

Om metoden

Med kort tid, store utfordringer og mange interessante mennesker på gruppene var det viktig å finne en metode som raskt kunne stimulere gode idéer og kollektive beslutninger. Anne Gro Johansen er kreativ forretningsutvikler hos Willder og laget en “design sprint” for dagen. Den ble gjennomført slik:

1) Definere utfordringen

  • 10 minutter - hvordan-kan-vi: fasilitator stiller tre spørsmål til høvdingen (den som eier problemstillingen), og deltakere på bordet skriver ned så mange spørsmål som mulig mens bedriften snakker.

  • 10 minutter - beslutte: alle velger de tre viktigste lappene sine og plasserer dem på veggen mens de leser høyt. Alle tar 3 røde prikker og stemmer på de hvordan-kan-vi lappene de mener er mest verdifulle å ha fokus på i løsningen (kan fordeles på flere lapper). Høvdingen får til slutt sette på 2 grønne prikker.

  • 10 minutter - Hvem er målgruppen? Gruppen skal beskrive målgruppen, hvem som er mest relevante og om de er lette å nå eller få tak i med løsningen. Gule lapper plasseres på en graf.

  • 10 minutter - hva skal vi løse for brukerne: gruppen bruker 3 minutter på å beskrive “jobber” som skal løses for kunden, 3 minutter på hvilke utfordringer de har som vi skal løse, og 3 minutter på hvilke “gleder” vi kan gi dem.

  • 15 minutter - lyndemo: gruppen snakker om hva andre har gjort som vi kan inspireres av.

2) Utvikle løsning

  • 10 minutter - alle i gruppen oppsummerer alle punktene og fører dem på et eget A4 ark. De bruker resten av tiden på å skrive ned idéer på post-it lapper.

  • 30 minutter - hver deltaker klistrer post-it-lappene sine på eget A4 ark. Finner en tittel og beskriver detaljene, gjerne med tegninger. Idéskissen skal være selvforklarende og lett å forstå for de andre.

3) Velge konsept

  • 15 minutter - alle presenterer ideen sin. Hvilken idé løser problemstillingen best? Er den realistisk? Alle stemmer på den idéen de synes er best med tre røde prikker.

  • 10 minutter - hva skal til: gruppen har nå stemt frem et konsept. Gruppen må diskutere seg frem til de tre viktigste faktorene som må på plass for å få realisert dette konseptet.

Kan min bedrift gjøre dette selv?

Klart du kan! Med god forberedelse og en stødig fasilitator kan du selv gjennomføre slike aktiviteter i bedriften.

Vi la denne gangen opp til en kort og intens prosess og hadde valgt ut passende verktøy for å komme i mål på kort tid. En design sprint går ofte over flere dager, og med et raskt søk på nett finner du mange oppskrifter på disse og leverandører av kurs for de som vil lære seg å fasilitere slike verksted. For både private og offentlige aktører og akademia innen helsesektor kan vi varmt anbefale å oppsøke HelseINN for deres InnoAgent program.

Her finner du en steg-for-steg modellen på en “sprint uke” (artikkel på engelsk).

Forrige
Forrige

Yrkesfag og opplæring i bedrift - hvordan koble utdanning og næring

Neste
Neste

Studentoppgaver våren 2022