Utvikling av DIN bedrift - episode 4: Kom i gang med utvikling

Hos noen kan det kanskje være krevende å komme opp med gode idéer til utvikling, mens hos andre renner det over med tanker om nye produkter, tjenester, markeder og muligheter man vil ta tak i. Når man får teften av en veldig spennende idé, hvordan velger man hva man skal gjøre, og hvordan får man med seg resten av bedriften på idéen?

Her får du tips og verktøy du kan ta i bruk i vurderingen av hvilke idéer din bedrift bør realisere og hvordan du kan lykkes.

 
 

Et selskap som skal utvikle seg trenger en god strategi. Da er det også enklere å ta stilling til hvilke nye idéer man skal jobbe med. Passer det inn under nåværende strategi? I såfall kan du beskrive idéen og svare på spørsmål som:

  • Hvorfor skal vi satse på akkurat denne idéen? Hvilken nytteverdi tilfører dette (for bedriften, for kunder, eller for andre)?

  • Hvor mye kan vi tjene, og hva vil det koste?

  • Gjør det at vi skiller oss ut, gir det konkurransefortrinn?

  • Gjør det oss attraktive?

Kanskje kan du finne svarene på mange av spørsmålene ved å fylle ut en business model canvas. Dette vil bidra til å belyse muligheten fra alle sider, både muligheter og utfordringer, og kan bidra til å vise om dette er en lønnsom idé eller ikke (skal bedriften leve av dette, må det på den ene eller andre måten være økonomisk lønnsomt).

Et enkelt verktøy for å sortere tanker og idéer er Miro, et digitalt arbeidsark å jobbe i med gode maler, gule lapper og figurer som du kan dele og jobbe i sammen med andre (det finnes en gratis variant med 3 arbeidsark).

Ledelsen og eventuelt styret i bedriften må ta stilling til om idéer skal satses på eller ikke, men bedrifter som vil vokse må sette av tid til utvikling av idéer og testing mot kunder. Generelt er det dyrere å ikke utvikle seg enn det er å gjøre det.  

“Det er dyrere å ikke utvikle seg, enn å gjøre det.”

Tiden for å investere i utvikling har aldri vært bedre, og det finnes støtteordninger for bedrifter som er klare for å ta grep.

  • Grønn framtid Innlandet er en lavterskel støtteordning fra Innlandet Fylkeskommune som støtter prosjekter med positiv miljø- eller klimaeffekt, bidrar til verdiskaping og skaper nye arbeidsplasser.

  • Dersom det ikke finnes kunnskap om det du vil utvikle, kan FORREGION være en god start. Dette er også en lavterskel ordning for bedrifter som ønsker å samarbeide med forskere om å utvikle eller dokumentere noe som vil hjelpe bedriften, og ordningen dekker kostnadene for forskningsarbeidet.

Gode hjelpere på vegen

Det er mange som kan hjelpe deg i gang med utviklingsarbeid, med både gode råd og virkemidler:

  • Skåppå er utviklingspartneren i Gudbrandsdalen som kan bistå på tvers av bransjer. De kan bistå deg direkte, eller koble deg på spisskompetanse der det er behov.

  • Innovasjon Norge har mange gode støtteordninger for deg som skal teste og utvikle nye idéer og markeder.

  • Innlandet fylkeskommune tilbyr støtte for en rekke tiltak og ulike sektorer.

  • Mange kommuner i Gudbrandsdalen har næringsfond det er mulig å søke midler fra eller kan på andre måter støtte utviklingsarbeid. Ta kontakt med kommunen bedriften er registrert i for å få rådgivning og innsikt i muligheter for støtte.  

Vil du bli bedre på å presentere og inspirere, her er en god TedX talk!

Forrige
Forrige

Utvikling av DIN bedrift - episode 5

Neste
Neste

Utvikling av DIN bedrift - episode 3: Verktøy for nye idéer