Utvikling av DIN bedrift - episode 1: Hvorfor er det så viktig?

Distrikts-Norge står overfor store utfordringer. Med en aldrende befolkning, fraflytting og sentralisering blir det vanskeligere å få tak i de folkene bedriftene trenger.

Dette vet vi.

Men hvordan kan vi møte denne utfordringen? Det vi har gjort til nå har ført oss dit vi er, så vi må gjøre noe nytt om vi skal lykkes.

Vi må utvikle oss.

Krafttak for grønn vekst har laget en mini-serie med 5 korte episoder for å gi deg og din bedrift enkle tips og triks som kan hjelpe deg å lykkes bedre med å:

  • Utvikle nye produkter og tjenester

  • Få flere kunder

  • Tjene mer penger

  • Tiltrekke flere ansatte

Vi mener svaret ligger i utvikling, innovasjon og bærekraft.

Fremover vil vi slippe episodene sammen med linker, maler og informasjon som kan være nyttig for deg som vil dypdykke i materiellet. 

 
 

Episode 1) Hvorfor jobbe med utvikling?

Utvikling er den eneste måten å leve lenge på

Som bedrift vil man stort sett holde fast på kjernevirksomheten, det er tross alt slik hjulene går rundt. Men for å overleve over tid må man fornye og utvikle virksomheten.

Felles for de bedriftene som har overlevd lengst er at de gjør noe annet i dag enn da de startet. De har skapt nye bein å stå på og forblitt aktuelle og konkurransedyktige over tid:

  • Amazon solgte fysiske bøker i USA, nå er de en global markedsplass.

  • Netflix startet med utleie og abonement for fysiske DVDer, og forandret hele underholdningsbransjen når de gikk over til streaming.

  • Schibsted startet som et forlag, men er i dag et internasjonalt medie- og merkevarehus med over 55 merkevarer i stallen.

  • Moelven produserte i 1904 oljekokte vognhjul, og er i dag et internasjonalt tremekanisk konsern.

  • Mustad startet fiskekrokproduksjon på Gjøvik i 1877, og ble første norske bedrift med produksjon i utlandet. Selv om deler av virksomheten fortsatt består av fiskekrokproduksjon (og er lagt til utlandet), har konsernet vokst på kunnskap og erfaringer gjennom mange år, og leverer i dag på tvers av verdikjeden for fiskeindustrien. Mustad Autoline er etablert på Gjøvik og jobber med teknologi til linefiskeflåten.

Utvikling er ikke bare viktig for å sikre kunder og marked, men også for å tiltrekke seg arbeidskraft. Noe av det viktigste for Gudbrandsdalen som bo- og arbeidsregion fremover er å gjøre seg attraktiv.

Attraktivitet - det viktigste for Gudbrandsdalen fremover

Telemarksforskning har utviklet «Attraktivitetsmodellen», som viser at summen av bostedsattraktivitet, besøksattraktivitet og bedriftsattraktivitet er det som gir vekst.

Telemarksforskning sin attraktivitetsmodell, forenklet. Klikk her for å lese mer om modellen hos Telemarksforskning.

Det er flere faktorer som påvirker attraktiviteten til en region. I masteroppgaven «Grønn næringsutvikling i tynne regionale innovasjonssystemer» fra 2022 er disse faktorene listet opp og Gudbrandsdalen satt i kontekst (klikk her for å lese hele oppgaven).  

  • Omdømme: stedets rykte for å drive næringsliv, som sted å besøke og steder å bo

  • Bygninger og arealer: nok næringslokaler, næringshager, utvikling av næring i regionen

  • Ameniteter: tilgang på forretningstjenester, service i kommunen, forskning og utivkling, kompetanseinstitusjoner og tilgang på kompetent arbeidskraft

  • Identitet og stedig kultur: tilgang på nettverk mellom bedrifter, klynger, innovasjonsklima, samarbeid mellom næringsliv og kommune.

    Det er altså ikke nok at én bedrift tar et tak. Alle bidra, både fra det private næringslivet og det offentlige. Og utvikling er stikkordet.



    Vil du lære mer om hvorfor innovasjon er viktig, kan du lese noen av disse sakene

Forrige
Forrige

Utvikling av DIN bedrift - episode 2: Bærekraft som utgangspunkt