Lønnsom og framtidsrigga bygg- og anleggsbransje

Bygg og anleggsbransjen er stor og viktig for Gudbrandsdalen. Bransjen har mange ansatte, bidrar til høy verdiskaping og har spisskompetanse som leverer på nasjonalt nivå. Men bransjen møter mange utfordringer som kan være krevende å løse alene.

Derfor er en slik dag viktig, hvor man får inspirasjon og kunnskap, og kan dele erfaringer og diskutere. Og ikke minst – hva kan vi gjøre i samarbeid som både styrker hver enkelt aktør og gjør at vi kan levere på en bærekraftig måte? 31. mars møttes bygg- og anleggsbransjen i Gudbrandsdalen til diskusjon på Otta.

 

Ta tak der det monner

Rangdi Wetterhus Krogstad. Foto: Krafttak for grønn vekst

Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg Innlandet ved daglig leder Rangdi Wetterhus Krogstad, satte fokus på at klimaarbeid må være kunnskapsbasert. Vi må vite hvor utslippene faktisk er i en prosess og rette tiltak mot disse. Kun da kan vi nå målene om utslipp. Et eksempel var visualiseringen av hvor utslippene oppstår i asfaltering, hvor råstoff og produksjon/oppvarming står for 82,6% av utslippene. Da utgjør det en forskjell hva vi har i råstoffet, og hvordan produksjonen foregår.

EBA slår også et sterkt slag for å ikke bare klippe snorer for nybygg og nye satnsinger, men også for drift og vedlikehold. Vi må rive mindre og ombruke mer. Og vi kommer ingen vei med klimamåloppnåelse uten dialog og samarbeid.

 

Du blir det du måler

Karina Nilsen, Foto: Krafttak for grønn vekst

GK er Skandinavias ledende tekniske entreprenør og servicepartner, med mål om å være et klimaforbilde. Bærekraftsansvarlig, Karina Nilsen, viste frem hvordan GK har jobbet med å implementere bærekraft i strategien og omsatt den til handling og kvantifiserbare mål. Hun viste frem hvordan GK har jobbet systematisk med prosessen gjennom hele verdikjeden, fra medarbeidere, til kunde og marked, og samfunnet.

Også GK pekte på at samarbeid og det å gå sammen om å finne løsninger på utfordringen er vegen fremover.

Skal vi komme noen vei...

Nye veier skal bygge vei og bane for 253 milliarder kroner de neste årene, og ca 10% av dette er i Gudbrandsdalen. Det betyr store muligheter for næringslivet.

Nye Veier har et stort samfunnsansvar, og skal håndtere anstendig arbeid og økonomisk vekst, trafikksikkerhet og samfunnsnytte, og klima og miljø. I sin klimastrategi har de satt som mål å redusere utslippene fra utbygging med 50% innen 2030, og utslipp fra drift med 75%. Dette blir synlig i anbudene gjennom krav og incentiver for utslippsreduksjon, rapportering og sertifisering.

Samtidig prioriteres pilotprosjekter og forskningsarbeid for å finne nye løsninger i prosjektene som gjennomføres. Det må utvikles og testes klimavennlige materialer, maskiner og prosesser, og dette må gjøres i samarbeid med bransjen.

Jarle Kristian Tangen, foto: Krafttak for grønn vekst

Hva kan Gudbrandsdalen gjøre?

Foto: Krafttak for grønn vekst

Foto: Krafttak for grønn vekst

Etter seminaret fikk deltakerne diskutere i grupper rundt utfordringer, muligheter og idéer for bygg- og anleggsbransjen.

  • Det er et stort behov for kompetanseheving hos bestillere, og kommunene ble pekt på spesielt. Det stilles i dag krav som fører til unødvendig transport og fokus på elementer som ikke bidrar til å kutte utslipp. Mange krav utfordrer også lønnsomheten i bedriftene, slik som elgravemaskiner. Kravstiller må forstå det de stiller krav til, og det må være bærekraft for begge parter.

  • Vi trenger flere måter å samarbeide på, på tvers av roller og aktører i prosjekter. Vi må jobbe sammen for å heve kompetanse og finne gode og bærekraftige løsninger.

  • ...og det haster – vi må utvikle, teste, lære og utføre i konkrete prosjekter.

Bordene diskuterte flere konkrete idéer som vil følges opp gjennom Krafttak for grønn vekst utover våren.

Et krafttak for bygg- og anleggsbransjen  

  • Samarbeid er eneste vei for å finne bærekraftige, lønnsomme og effektive løsninger. Både mellom bedrifter og på tvers av bransjer, men også helt avgjørende at man jobber sammen med det offentlige.

  • Vi må "gjøre" og gå fra excel-skjemaer til virkelighet, raskt, på de områdene hvor effekten er størst. Da trenger både bestiller og leverandør kompetanse, og vi må utvikle, teste og lære sammen mens vi jobber.

  • Gjenbruk og sirkulærøkonomi blir sentralt fremover og betyr at vi må tenke nytt i anbud og tilbud.  

Tusen takk til Karina Nilsen i GK Norge, Rangdi Wetterhus Krogstad i Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg Innlandet, og Steinar Fretheim og Jarle Kristian Tangen fra Nye Veier for engasjerte innledninger og deltakelse gjennom dagen!

Og takk til alle som deltok og bidro med erfaringer og refleksjoner, og til Skåppå for prosjektledelse og fasilitering.

Forrige
Forrige

Tilbake i kretsløpet - introduksjon til sirkulærøkonomi

Neste
Neste

Bygg og anlegg: lønnsom og framtidsrigga - seminar og arbeidsverksted