Bli med å utvikle løsninger for grønn og smart mobilitet

Utfordringen med å redusere utslipp fra trafikk er ikke løst gjennom elektrifisering av bilparken alene. Dette er en utfordring som krever innovasjon og en helt ny tilnærming. Hvordan håndterer vi mobilitetsbehovet i fremtiden? Og hvordan kan deling av data bidra til å redusere klimautslipp fra transport?

En av fremtidens store utfordringer

Norge har som mål å bli klimanøytralt innen 2030. For å nå målet må klimagassutslippene reduseres med minst 50% sammenliknet med 2018. Vegtrafikk i Innlandet fylke stod for hele 42% av utslippene i 2018.

Gudbrandsdalen er preget av spredt bebyggelse og små lokalsamfunn. Vi har derfor et stort behov for fleksible måter å reise og bevege oss på. I tillegg har vi mange store hytteområder og deltidsinnybyggere som betyr at enda flere har behov for å reise rundt i regionen i helger og ferier.

Gjestene våre fra storbyene rigger seg nå for en fremtid uten egen bil. Nye leiligheter bygges uten egne parkeringsplasser, og det er et stort fokus på fleksibel og lett tilgjengelig offentlig transport og delingsløsninger for blant annet bil og sykkel. Det lar seg gjøre når mange kan dele på ressursene. Forutsetningene er andre for oss i distriktet, og denne endringen får konsekvenser for oss fremover.

haidan-XcKeOMDXM5U-unsplash.jpg

Hvordan skal vi dekke behovet for transport og samtidig redusere utslippene våre? Elektriske biler bidrar til lavere utslipp og er et stort steg i rett retning. Men å også utnytte de ressursene vi allerede har på nye og bedre måter, slik som både tog, sykler, offentlig og privat bilpark, må også diskuteres. Dette kan ikke løses av det offentlige, private eller innbyggerne alene, vi må samarbeide på nye måter.

 

Deling av data kan være nøkkelen

Innlandstrafikk deltar i prosjektet «Smart mobilitet i distrikt» i Folldal kommune sammen med Sintef, Entur, HelseInn og Sykehuset Innlandet. Prosjektet går ut på at man gjennom deling av data har laget modeller og verktøy som bidrar til å øke effektivitet i passasjertransport, redusere klimautslipp og kostnader.

Erfaringene fra dette prosjektet så langt er interessante og relevante for Gudbrandsdalen. Innlandstrafikk og Sintef har derfor gått sammen med Visit Lillehammer, Framtiden i våre hender og Skåppå for å samle regionen til et nytt felles prosjekt.

Om prosjektet

Du kan nå melde inn ditt case til dette prosjektet, med frist 31 august 2021. Vi ønsker stor bredde i representasjon fra regionen, både fra det private næringsliv og det offentlige. Prosjektet skal søke forskningsmidler, interreg eller EU samarbeid for å videreutvikle og pilotere modeller for smart og grønn mobilitet i regionen.

Din Bybil til marka.jpeg

Som deltaker i prosjektet vil du dele data om caset ditt, slik som antall passasjerer, reiseruter og reisemåter. Dataene brukes til å teste modeller som svarer ut de utfordringene du har meldt inn. På sikt vil modellene kunne overføres til digitale verktøy som du kan være med å pilotere. Visjonen er å utvikle et nytt, åpent verktøy som muliggjør mer effektiv og grønn mobilitet i distriktene. Hvordan dette skal se ut og fungere skal vi finne ut gjennom prosessen, og du kan være med på reisen.

I skjemaet fyller du inn hva du ønsker å oppnå gjennom å jobbe med grønn mobilitet, slik som bedre brukeropplevelse eller redusert klimautslipp, og hva du antar er viktig for dine målgrupper som det bør tas høyde for i et eventuelt pilotprosjekt.

Du vil bli kontaktet etter fristen med informasjon om videre fremdrift. Har du spørsmål eller vil vite mer? Ta kontakt med oss!

Deltakelse er gratis.

Foto: ABB

Foto: ABB

Forrige
Forrige

Pilotprogram for grønne forretningsmodeller

Neste
Neste

Fra ord til handling